SALUT VOIOS DE PENSIONAR

Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Sursa Ta de Relaxare!


3 participanți

    AI UN SOMN AGITAT?

    Mark
    Mark
     

     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Mark Dum 19 Ian 2014 - 20:01

    Ai un somn agitat şi nu te poţi odihni destul ? Ai încercat de toate dar fără rezultat? Apelează la remedii naturiste! Iată câteva plante pentru a avea un somn liniştit şi odihnitor.

    AI UN SOMN AGITAT? Ceasca_ceai_65090380a7_1ff6fc670b

    Teiul

    Florile de tei destind, calmează şi induc un somn liniştit. Uleiul volatil din florile de tei are o acţiune relaxantă şi sedativă. Pentru a prepara ceaiul este suficient să laşi patru-cinci flori de tei la infuzat timp de 5 minute.

    Valeriana

    Este una dintre cele mai folosite plante pentru tratamentul tulburărilor de somn. Acţiunea ei tranchilizantă o recomandă în tratarea nervozităţii şi a stresului, dar şi pentru destinderea organismului şi ameliorarea somnului. Încearcvă tinctura de valeriană, pe care o prepari din 20 gr. rădăcini de plantă, lăsate la macerat timp de opt zile, în 100 ml de alcool de 70 de grade. După macerare, ia câte 15-20 de picături, de trei ori pe zi. Indicat este şi ceaiul care se prepară prin infuzarea unei linguriţe de plantă pentru trei-patru minute într-o cană de apă fierbinte. Spre deosebire de somnifere, valeriana nu produce ameţeli dimineaţa şi nu creează dependenţă. Tot din valeriană mai poţi încerca şi pulberea de rădăcină uscată. O poţi procura sub formă de capsule din magazinele cu produse naturiste. Recomandat este să iei o capsulă de trei ori pe zi.

    Hameiul

    Cunoscut mai ales ca ingredient principal în fabricarea berii, hameiul este un remediu excelent când suferi de insomnie. Prepară o infuzie de hamei, adăugând o lingură de flori la o cană cu apă clocotită. Lasă amestecul la infuzat timp de 10 minute, apoi strecoară şi bea o cană cu o jumătate de oră înainte de culcare. Poţi adăuga şi flori de tei, dacă vrei ca efectul infuziei să fie mai rapid.

    Floarea pasiunii

    Folosită încă din secolul XIX ca somnifer, passiflora (floarea pasiunii) are proprietăţi calmante, sedative şi anxiolitice. Planta are o acţiune benefică în caz de nervozitate şi tulburări de somn, având un efect calmant şi asupra spasmelor gastrointestinale. Prepară-ţi de trei ori pe zi o cană de ceai din 250 ml apă şi o linguriţă de plantă uscată (se fierb împreună 2 minute). Poţi opta şi pentru capsulele cu passiflora, câte una, dimineaţa şi seara.

    Ghizdeiul


    Calmează nervii şi combate temerile şi insomnia, fiind indicat în perioadele de stres intelectual sau emoţional. Pentru prepararea ceaiului, pune o lingură de plantă într-o cană cu apă clocotită şi lasă amestecul la infuzat timp de 2 minute.

    Talpa-gâştei

    Are o acţiune antispasmodică şi sedativă, fiind indicată în cazul tulburărilor de ritm cardiac şi a insomniei. Datorită efectelor tonice, poate fi utilizată şi ca remediu împotriva stărilor depresive. Se administrează sub formă de infuzie: două linguri de plantă la o cană de apă clocotită.

    Păducelul

    Un alt remediu pentru insomnie este şi păducelul care acţionează asupra sistemului nervos central. Prin acţiunea lui sedativă atenuează nervozitatea, palpitaţiile legate de o afecţiune cardiacă şi senzaţia de greutate pe inimă. Pentru a avea un somn reconfortant şi odihnitor, poţi încerca tinctura de păducel. O prepari din 20 gr. flori şi frunze de păducel, pe care le adaugi în 100 ml de alcool de 60-70 grade. Lasă amestecul la macerat timp de 10 zile, după care pune câte 10-15 picături în puţină apă şi bea de trei ori pe zi. Pentru combaterea insomniilor, mai poţi încerca şi un ceai din plante care are efect sedativ. De asemenea, ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de flori de păducel lăsate la infuzat pentru 10 minute.

    Sunătoarea

    Este eficientă în tratarea stărilor de anxietate şi stres şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Are un efect sedativ foarte pronunţat şi se foloseşte în tratamentul depresiilor uşoare. Ceaiul se prepară sub formă de infuzie: o linguriţă de sunătoare la o cană de apă. De asemenea, pentru un somn liniştit poţi încerca şi o baie de plante. Foloseşte tei, rozmarin, valeriană, muşeţel şi roiniţă. Se fierb 100 gr. de plante în patru litri de apă pentru 10 minute. Toarnă acest ceai în apa de baie, iar plantele rămase se pun într-un săculeţ pe care-l pui în cadă.

    Dormiţi opt ore pe noapte

    Un somn sănătos şi liniştit înseamnă o persoană echilibrată, plină de energie şi ferită de afecţiuni ale inimii, memoriei sau digestive. Cele opt ore de somn în fiecare noapte sunt esenţiale pentru a avea un organism sănătos. Obişnuieşte-te să te aşezi în pat la o anumită oră şi să nu te ridici decât după cele opt ore de somn absolut necesare odihnei. De asemenea, este recomandat să renunţaţi la cafea şi sedentarism. În plus, o dietă bogată în alimente care conţin o cantitate mare de magneziu şi calciu este şi ea un remediu împotriva somnului agitat. Deci nu evita legumele verzi, fructele bogate în vitamina C şi cei doi litri de apă de zi.


    Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, aproximativ unul din trei oameni confruntându-se cu tulburări ale somnului. Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii, mai ales dacă au trecut de 40 de ani. Insomniile pot fi cauzate de o afecţiune fizică, stres, consum excesiv de cafea, durere cronică sau poate fi rezultatul unor obiceiuri de somn nesănătoase, cum este dormitul la ore neregulate.
    Sursa:libertatea.ro
    Nutzy
    Nutzy
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Nutzy Vin 24 Ian 2014 - 18:33

    Preparat somnifer

    Hamei: conuri, 20 g
    Levantica: flori, 30 g
    Maghiran: frunze, 30 g
    Portocal: muguri, 20 g
    Cimbrisor: frunze, 20 g
    O lingura de amestec la o cana de apa clocotita; se lasa la infuzat timp de zece minute. Se bea una-doua canii seara la culcare.
    Nutzy
    Nutzy
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Nutzy Vin 24 Ian 2014 - 18:35

    CEAI VERDE.

    Apreciat din timpuri străvechi pentru proprietăţile sale benefice, ceaiul verde ajută nu numai la prevenirea bolilor, a oboselii intelectuale sau fizice, în dietele pentru slăbit sau la evitarea îmbătrânirii tenului, ci şi în ceea ce priveşte calitatea somnului.

    Poate sună uşor ciudat având în vedere că ceaiul verde este băut aproape în exclusivitate sub formă de energizant. Însă...

    O cană de ceai verde ajută dacă somnul nu vine sau dacă a fost întrerupt. Calitatea somnului aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate şi frumuseţe. L-theanine, un aminoacid găsit în ceaiul verde, este cunoscut pentru efectele sale calmante.AI UN SOMN AGITAT? Ceai-verde-rz
    Nutzy
    Nutzy
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Nutzy Vin 24 Ian 2014 - 18:38

    SFATURI UTILE.


    Inainte de culcare nu fuma si nu bea cafea sau alcool;
    Bea o cana de lapte indulcit cu miere de albine;
    Nu manca mult sau alimente care sa cada greu la stomac.



    Nutzy
    Nutzy
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Nutzy Vin 24 Ian 2014 - 18:41

    Recomandari generale

    Evitarea la masa de seara a unor alimente cum ar fi: mezelurile, conservele, carnea de vinat, mazarea, fasolea, orezul, ouale, brinzeturile fermentate.

    Cina nu trebuie sa fie nici prea usoara (foamea ne trezeste), nici prea grea.

    Ea trebuie sa contina proteine (carne de peste sau de pasare) si calciu (lactate), care au proprietati sedative.

    Seara trebuie sa ne ferim de alimente diuretice si de excitante cum sint alcoolul, tutunul, cafeaua, ceaiul tare si coca-cola.

    Foarte indicat este sa bem un pahar de lapte cald (daca este posibil, de capra)

    Este bine de asemenea ca seara sa ne destindem cu o muzica placuta, cu o lectura usoara sau cu o plimbare lunga de 40-60 de minute.

    Seara, inainte de culcare, se vor face timp de citeva minute bai de aer in fata ferestrei deschise. Se va face un dus caldut sau rece cu 20-30 de minute inainte de culcare, dar in nici un caz fierbinte (in cazul in care va treziti in timpul noptii, puteti sa va frecati energic pe tot corpul cu un prosop inmuiat in apa rece).

    Imbracamintea pentru dormit va trebui sa fie cit mai lejera, iar camera bine aerisita inainte de culcare.

    Se vor respecta cu strictete orele de culcare si de trezire, aceleasi in fiecare zi.

    Daca este posibil, se vor folosi perne in care se introduc conuri de hamei, fin, frunze de sulfina, roinita.

    Plante medicinale utilizate

    Ciubotica cucului (Primula officinalis): infuzie din 15 g de flori la un pahar de apa clocotita.

    Se da in clocot, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara.Plante medicinale

    Se ia cite o lingura, de 3-4 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de culcare.

    Hameiul (Humulus lupus): infuzie dintr-o lingura de conuri de hamei (se aduna toamna) la 200 ml de apa clocotita.

    Se bea seara, inainte de culcare.

    Se mai poate pregati de asemenea un ceai din 15 conuri de hamei la 500 ml de apa.

    Se beau 2-3 cesti pe zi.

    Macul (Papaver rhoeas): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita. Se iau 1-2 linguri cu 30 de minute inainte de culcare.

    Mararul (Anethum graveolens): infuzie dintr-o lingura de seminte de marar (sau planta) la 300 ml de apa clocotita.

    Se beau cite 100 ml, de 3 ori pe zi.

    Maghiranul (Majorana hortensis): infuzie dintr-o lingura de planta la 300 ml de apa clocotita.

    Se beau 1-2 cani pe zi.

    Odoleanul (Valeriana officinalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita.Planta medicinala

    Se iau 2-4 linguri seara, inainte de culcare.

    Se mai poate prepara de asemenea si o tinctura dintr-o parte de planta si 5 parti alcool de 70 la suta.

    Se iau cite 30-40 de picaturi seara, cu 30 de minute inainte de culcare.

    Pentru a mari actiunea sedativa si calmanta, odoleanul se asociaza cu musetel, menta, levantica.

    Paducelul (Crataegus monogyva): infuzie dintr-o lingurita de planta la 200 ml de apa clocotita.

    Se beau cite 2 cani pe zi.

    Porumbarul (Prunus spinosa): infuzie dintr-o lingurita de flori la 250 ml de apa clocotita.

    Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

    Ruscuta (Adonis vernalis): infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml de apa clocotita.

    Se lasa 30 de minute, dupa care se strecoara.

    Se iau 2-3 linguri seara, inainte de culcare.

    Salcia (Salix alba): decoct din 10 g de coaja maruntita la 200 ml de apa.

    Se fierbe 20 de minute, dupa care se strecoara.

    Se iau 3-4 linguri pe zi.

    Sulfina (Melilotus officinalis): infuzie dintr-o lingurita de flori la 200 ml de apa clocotita.

    Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.

    Sovirvul (Origanum vulgare): infuzie din 2 lingurite de planta la 200 ml apa clocotita.

    Se bea cite 1/2-1 pahar pe zi. In caz de insomie se poate spala capul cu infuzie de sovirv: infuzie dintr-o mina de sovirv la 3 l de apa clocotita.

    Se lasa sa se raceasca 1-2 ore, apoi se spala capul.

    Talpa gistei (Leonorus cardiaca): infuzie din 3 linguri de planta la 300 ml de apa clocotita.

    Se iau 2 linguri seara, inainte de culcare.

    Teiul (Tilia platyphyllos): infuzie din 2 lingurite de flori la 200 ml de apa clocotita.

    Se beau 2 ceaiuri pe zi, indulcite cu miere.

    Urzica moarta (Lamium album): infuzie dintr-o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita.

    Se lasa 15-20 de minute, dupa care se strecoara.

    Se beau 1-2 ceaiuri pe zi.

    Nutzy
    Nutzy
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Nutzy Vin 24 Ian 2014 - 18:44

    Liniştesc şi tonifică sistemul nervos.

    Efectul perniţelor are la bază aromaterapia. “Ele acţionează prin uleiurile volatile conţinute de plante. Acestea au un efect antiinflamator la nivelul mucoasei respiratorii şi unul antimicrobian, crescând rezistenţa la infecţii. Cura se mai utilizează cu succes în dereglări ale sistemului nevos - insomnie, depresie, anxietate, distonie neurovegetativă. Aromaterapia tonifică sistemul nervos şi linişteşte. Cei care folosesc aceste perne ar trebui să verifice înainte dacă nu sunt alergici la anumite substanţe conţinute de aceste plante”, susţine dr. Rareş Simu.


    Vecina
    Vecina
     
     


    Salut Voios de Pensionar

    De vorba la o cafea

    Salut Voios de Pensionar

    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Vecina Joi 10 Apr 2014 - 1:16

    AI UN SOMN AGITAT? Somn-agitat-remedii1

    Somnul agitat, insomnia sau reducerea exagerată a timpului necesar odihnei, pot conduce la grave tulburări de sănătate, care se reflectă atât în activitatea de zi cu zi a celor afectaţi, cât şi în familiile acestora.

    În contextul stabilirii unui echilibru între timpul acordat activităţilor curente şi cel dedicat relaxării, somnul deţine un rol deosebit de important în viaţa fiecăruia dintre noi.

    Stresul cotidian, viaţa agitată, problemele financiare, conjugale sau de servici, pot conduce însă deseori la o nelinişte care ne împiedică să dormim bine, slăbind treptat rezistenţa fizică şi facilitând instalarea bolilor, pe fondul unei imunităţi scăzute.

    Specialiştii apreciază însă că avem la dispoziţie o serie de trucuri, menite să ne ajute la recăpătarea unui somn liniştit şi cu adevărat odihnitor.

    Iată în cele ce urmează, câteva dintre acestea:

    1.Mişcarea în aer liber – evitarea unei vieţi sedentare ajută la instalarea unei stări de „oboseală sănătoasă”, care atrage, la rândul său, un binemeritat somn odihnitor;

    2.O baie fierbinte şi parfumată, înainte de culcare, contribuie la relaxarea întregului organism şi ajută la recăpătarea calmului şi armoniei, după o zi agitată şi marcată de tensiuni;

    3.Un ceai aromat, uşor îndulcit cu miere, înlătură stresul de peste zi şi calmează nervii întinşi la maxim;

    4.Intensitatea luminii din încăperea în care dormim, este deosebit de importantă pentru un somn relaxant – ideală este o luminiţă discretă, care să-l atragă pe Moş Ene;

    5.Cina prea îmbelşugată nu e tocmai salutară pentru cei ce au un somn agitat, ca să nu mai vorbim de cafeină, energizante sau alimente care dau peste cap stomacul;

    6.Organizarea atentă a zilei de lucru, cu acordarea importanţei cuvenite timpului destinat relaxării, conduce la stabilirea unui soi de rutină benefică, ale cărei avantaje se fac simţite când soseşte ora de somn.

    Desigur, toate aceste sfaturi oferite de specialişti, sunt cât se poate de binevenite, în cazul în care tulburările de somn creează probleme de sănătate, dar dincolo de acest aspect, nu uitaţi totuşi, de o zicătoare din bătrâni: „o viaţă am şi pe-asta nu vreau s-o dorm toată”.
    Roxana Iorgulescu/yupi.md


    Continut sponsorizat


    AI UN SOMN AGITAT? Empty Re: AI UN SOMN AGITAT?

    Mesaj  Continut sponsorizat


      Data/ora curentă este: Vin 10 Mai 2024 - 4:48