Cidrul, un leac mai putin stiutCidrul este o bautura slab alcoolizata, revigoranta, consumata pentru aportul de substante nutritive, care contribuie la prevenirea anemiei, a cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Beneficiile consumului de cidru se datoreaza, mai ales, continutului mare de fenoli, valorosi antioxidanti, a cocteiului de vitamine (C, in mod special, complexul B, E, PP si K), de minerale si de taninuri. De aceea, cidrul este considerat un remediu valoros pentru o varietate de afectiuni precum anorexia, virozele, litiaza urinara si pentru alergii.
Bautura aceasta revigoranta se poate procura de la magazinele cu produse naturiste. Cine doreste poate sa prepare valoroasa bautura acasa, prin fermentarea sucului de fructe, mai ales de mere si de pere, la o temperatura de 4-16 grade Celsius. De asemena, se poate prepara cidru si din alte fructe : coacaze, catina, caise, visine, zmeura, caise, piersici, smochine si din diverde fructe de padure.
Cum se prepara delicioasa bautura, cidrul de mereAcesta se obtine prin fermentarea mustului proaspat de mere, la care se adauga apa, arome naturale (scortisoara si menta) si zahar, obtional. Cand cidrul este preparat din mere de vara acestea se zdrobesc si se preseaza imediat dupa ce au fost culese.
Pentru a obtine un cidru de calitate, dupa selectarea merelor, acestea se zdrobesc, se pun in vase curate de sticla sau de lemn si se lasa sa se macereze, timp de sase-zece ore. Dupa aceea, merele se preseaza cu teascul, astfel ca, dupa prima presare, cand merele sunt zemoase, din 100 de kg de mere maceratate se obtin circa 70-80 litri de suc.
Peste aceasta cantitate de suc se adauga circa 25 % apa potabila, optional 500 g zahar, arome, iar dupa 24 de ore, amestecul respectiv se preseaza din nou si se strecoara.
Sucul curat obtinut se lasa sa fermenteze cinci-sase saptamani. Cand apare spuma, cidrul se limpezeste din nou si se toarna in alt butoi curat. Dupa ce fermentarea s-a incheiat, cidrul se toarna din nou in alt butoi sau in vase de sticla si se astupa bine. Se poate consuma dupa trei saptamani. Anemicii si convalescentii pot consuma cate un pahar de 100 ml de doua ori pe zi.
sursa:sanatate.rol.ro